Hej, va kul att du hittat hit!

Vi på Teater Carpa gör föreställningar i promenadform för elever över hela Sverige samt workshops i skapande av teater.

Nedan har vi samlat all info du kan tänkas behöva för att ta ditt beslut om vi är rätt val av aktör för dina elever och skapande skola projekt.

Hör av dig vid minsta fundering, allt gott! /Beatrice, producent

"Otrolig grupp människor och otrolig teater! Fångade barnen på deras nivå och lyckades få in flera tuffa ämnen utan att det kändes för uppenbart."
lärare
hudiksvall

föreställningar att välja mellan

Nedan hittar du föreställningar att välja mellan under 2024, självklart kan du även boka oss för skapande skola under 2023. Hör av dig så hjälper vi dig!

våren 2024

turnéperiod: 19 feb – 22 april

född ur aska

En föreställning om att aldrig ge upp.

Häng med på ett spännande äventyr skolklassen sent kommer att glömma!

“Medan blommorna slår ut och vårens solsken strålar slukas 12-åriga Julias tillvaro plötsligt av mörker när en brand ödelägger hennes hem. I askan gräver hon fram en mystisk, uråldrig urna. Utan förvarning släpper hon omedvetet lös en ondska när hon lyfter på locket. En ondska som frodas av hopp och lämnar efter sig förtvivlan. Tillsammans med sina vänner måste nu Julia kämpa för att stoppa ondskan från att förtära allt och alla i dess väg. Om de lyckas kanske även vårens hopp och ljus kan komma tillbaka för henne och hennes familj efter brandens ödeläggelse.”

Följ med på ett spännande och humoristiskt teateräventyr där du blir en del av berättelsen.
“Jag som arbetar som kultursamordnare i en geografiskt stor landsbygdskommun uppskattar verkligen att man kan ta teatern till eleverna, och inte tvärtom. Ett stort hinder vi har är långa färdsträckor till scenerna där vi i vanliga fall arrangerar teater. Det blir ett heldagsprojekt för lärarna och eleverna missar stora delar av skoldagen. Många skolor tackar därför nej till föreställningarna som erbjuds. Men Teater Carpa kommer till skolorna och förvandlar deras egen skolgård till en teaterscen. Många upplever också att deras elever har svårt att sitta still under en föreställning, men här får eleverna vara med i föreställningen och passar perfekt för elever med spring i benen. Rekomenderas skarpt!”
arrangör
anonym utvärdering

hösten 2024

turnéperiod: 1 okt – 11 nov

trollbunden

En föreställning om uthållighet och beslutsamhet i motgångar.

Häng med på ett spännande äventyr skolklassen sent kommer att glömma!​

“När Julia och hennes bästa vän råkar hitta en mystisk karta som leder till en mytomspunnen trollskatt bestämmer de sig för att ge sig ut på ett farligt men spännande äventyr. De tävlar inte bara emot klockan utan även en grupp snokande mobbare som gör allt de kan för att stå i deras väg att avslöja sanningen bakom den mytiska skatten och de hemligheter den döljer.”

Följ med på ett nytt, spännande och humoristiskt teateräventyr där du blir en del av berättelsen.
"Det är verkligen vi som ska säga tack! Så otroligt uppskattat av både elever och personal. Eleverna har pratat om föreställningen hela dagen. Det här blir ett minne för livet. Välkomna tillbaka i framtiden och tack för ett fint samarbete!" 
arrangör
åk f-6

vintern 2024

turnéperiod: 1 dec – 23 dec

frostbiten

En föreställning om kraften av försoning och förlåtelse. 

Häng med på ett spännande äventyr skolklassen sent kommer att glömma!​

“När 12-åriga Julia och hennes vänner råkar störa den tillbakadragna mannen som bor i skogen upptäcker de att han gjort en överenskommelse med ett skogsväsen som givit honom onaturligt långt liv. Men det långa livet har börjat göra honom galen. Under tiden som konstiga händelser och mystiska försvinnanden plågar staden söker Julia hjälp från mannens avlägsna dotter som avslöjar en mörk hemlighet. Nu måste Julia stoppa den galna mannen innan det är för sent, men ska hon lyckas?”

Följ med på ett nytt, spännande och humoristiskt teateräventyr där du blir en del av berättelsen.
"Mina elever fångades av ert upplägg av teatern, - scener uppsatta ute på skolgården var ett nytt sätt att uppleva teater som tilltalade mina elever och även oss lärare!"
lärare
anonym utvärdering

promenadteater

Vi erbjuder föreställningar i promenadform året om, workshops kan bokas i samband med föreställningarna eller som enskild aktivitet.

samanfattning

Teater Carpa bjuder in till en unik form av barnteater för skapande skola. Ett interaktivt teaterkoncept vi kallar promenadteater där barnen får följa med skådespelarna på ett äventyr och bli en del av berättelsen i sin närmiljö. Föreställningen är 45 min lång och våra skådespelare möter gärna barnen efteråt i ett kortare mingel på 15 min där eleverna får ställa frågor samt se kostym och rekvisita. 

Efter föreställningen kan ni som bokare välja att låta skådespelarna hålla en workshop där eleverna får möta våra skådespelare och testa på att skriva manus samt agera.

Varje manus grundar sig ur meningen “det finns ett äventyr runt hörnet” samt med tre ledord per föreställning. Vi gör en ny föreställning per årstid och vi kan alltid spela utomhus: vår, sommar, höst och vinter.

bakgrund och syfte

Vi alla minns hur det var när vi var barn, livet stod på spel flera gånger per dag. När vi räknade varje krona för att köpa godis, bråkade med bästisen eller fick skrapsår på knäna efter att vi cyklat omkull. Det var genom dessa minnen som konceptet promenadteater väcktes till liv. Vi ville skapa en form av teater där barnen fick en upplevelse som vanligen bara står i böckerna eller som ses på film.

Vi vill låta barnen vara med om ett äventyr som grundar sig i deras vardag och där deras största faror eller drömmar kommer till mötes. Ingen tanke eller fundering är för liten eller för stor. Med våra interaktiva föreställningar blir äventyret verklighet och barnen har makt att påverka och vara hjälten i berättelsen. 

Vi förmedlar ett tydlig budskap som grundar sig i att varje barn är viktigt och behövs. Vi tror att med teatern som verktyg blir lärandet ett minne för livet.

 • Du kan.
 • Du är stark.
 • Du är modig.
 • Tillsammans blir vi starkare.

målgrupp

Vi riktar oss till barn i åk 1-4 men kan även arbeta med förskoleklass eller åk 5-6 vid förfrågan. Vi gör även föreställningarna och workshopen för särskolan. Vi anpassar både föreställningen och workshopen efter ålder i publiken.

kostad

Kostnad-info finns längre ner på sidan.

mål

 • Eleverna ska vilja/våga vara delaktiga i föreställningen verbalt, mentalt sam genom fysisk aktivitet.
 • Eleverna ska få uppleva olika uttryck, känslor och situationer som i sin tur skapar frågor och svar om deras livssituation samt andras.
 • Eleverna ska ta ställning om vad som är rätt eller fel.
 • Genom mötet med skådespelarna vill vi öppna upp för diskussion, frågor och nyfikenhet. 
 • Vi vill inspirera och inkludera. Teater är för alla och något alla kan utöva.
 • Genom workshopen vill vi låta eleverna reflektera över den upplevelse de fått genom Teater Carpas föreställning samt själva få uttrycka sina känslor och tankar genom att testa på att agera och skapa eget material. 

metod

 • Teater Carpa kommer till skolan eller vald plats av kommunen och möts upp av en kontaktperson som visar området. 
 • Kontaktpersonen lämnar och Teater Carpa planerar promenadrutt samt riggar upp kostym, scenografi och rekvisita på egen hand. 
 • Klasserna kommer vid avtalad tid och möts upp av skådespelarna som tar med gruppen på ett äventyr.
 • Äventyret/föreställningen är ca 45 min lång och vi rekommenderar max 50 personer per grupp. Fördelaktigt är om det är 1-2 klasser per grupp.
 • Efter föreställningen stannar skådespelarna kvar och minglar med gruppen. Frågor ställs och rekvisita samt “behind the scene tricks” visas.
 • Om  workshop bokas genomför skådespelarna detta efter föreställningen. Den genomförs i klassrummet eller utomhus, det väljer du som arrangör. 

Vi kan bli bokade till flertalet skolor runt om i kommunen under samma dag. Då behöver vi minst 30 min nerrigg + restid + 1h upprigg mellan förflyttningarna. Ibland väljer kommunen en offentlig plats, exempelvis en stadspark, dit alla klasser cyklar/åker buss för att gå på teatern. Ibland kommer vi till skolan och spelar i närområdet.

tidsplan

Vi genomför projektet året om. Vi har en ny föreställning varje årstid dvs. 4 äventyr om året. En föreställning är 45 min –  rekommenderat max-antal i publiken är 50 personer. En workshop är ca 1h (beror på ålder) och görs för max 2 klasser samtidigt.

arbetsgrupp

Teater Carpa står för föreställning och workshop. Kommunen/skolan/arrangören står för spelplats, logi, reseersättning samt lunch alt. traktamente.

utvärdering

Vid avslutat projekt skickar Teater Carpa ut en utvärdering till ansvarig bokare, lärare samt deltagande barn. Barnen får även möjlighet att skicka teckningar eller videohälsningar till Teater Carpa och får självklart även svar från skådespelarna om detta görs.

"Det här kan vara den bästa teater jag sett med elever någonsin! Eleverna var lyriska. Tack!”
lärare
anonym utvärdering

workshops

Vi erbjuder workshops året om, i samband med en promenadteater eller som en enskild aktivitet.

samanfattning

Teater Carpa erbjuder workshops i skapande där eleverna får möta professionella skådespelare och testa på att skriva manus samt agera. Allt kan ske utomhus eller i klassrummet

syfte

Vi tror att teatern kan stärka barnet inför framtiden. Med teatern som verktyg skapar vi självförtroende, förmågan att tala och uttrycka känslor och tankar. Vi vill också väcka nyfikenheten för det egna skapandet samt öppna upp för en ny form av samspel mellan eleverna/eleverna och lärarna.

mål

 • Eleverna ska få möjlighet att reflektera över den upplevelse de fått genom Teater Carpas föreställning.
 • Eleverna ska få möjlighet att ställa frågor och lära sig mer om skådespelaryrket.
 • Eleverna ska få möjlighet att uttrycka sina känslor och tankar genom röst, kropp och improvisation.
 • Eleverna ska få kunskap om hur man skriver och skapar egna berättelser.
 • Eleverna ska få testa på att agera och prata inför en publik.
 • Eleverna ska få kunskap om hur de kan använda sig av teatern i framtida redovisningar och offentliga tal.

målgrupp

Vi riktar oss till barn i åk 1-6. Vi arbetar också med särskolan. Workshops-materialet anpassas till varje grupp, ålder och mån av tid.

metod

För att nå vårt mål arbetar vi utefter 7 olika steg. Våra skådespelare anpassar workshopen efter ålder.

 • Reflektion (om föreställningen har spelats samma dag) Vi öppnar upp för diskussion genom att ställa frågor om föreställningens handling. Eleverna får reflektera över vad de upplevt och diskutera vad de tyckte och kände vid olika skeenden i föreställningen.
 • Vad krävs? Vad krävs för att göra en föreställning? Skådespelarna arbetar fram en mindmap tillsammans med eleverna med alla tänkbara beståndsdelar från idé till föreställning.
 • Skapa ett manus Vi använder oss av mindmapen och formar ett manus utifrån tekniken Hero’s journey.
 • Upp på golvet Vi testar olika tekniker för att hitta vår röst, vår kropp, fantasi och vår improvisationsförmåga.
 • Skapa eget Vi delar in klassen i grupper. Varje grupp ska nu skapa en scen i vårt manus vi skapat med hjälp av övningarna vi gjort tidigare. Skådespelarna går runt i grupperna och coachar och hjälper till.
 • Redovisa/agera Skådespelarna agerar som berättare medan eleverna/lärarna redovisar/agerar ut sina scener framför varandra.
 • Utvärdera Vi sitter tillsammans och utvärderar hur workshopen varit samt i vilka andra sammanhang vi kan använda oss av det vi lärt oss.

tidsplan

Vi genomför både föreställningar och workshops året om. Workshopen varierar i längd beroende på årskurs. ca 1h. Rekommenderat max-antal per grupp är 50 personer. / optimalt är en klass per workshop.

kostnad

Kostnad-info finns längre ner på sidan.

Spännande och kreativ föreställning där ALLA barn och pedagoger trollbands!
lärare

hur funkar det?

Med oss blir det enkelt. Med oss får du service och kvalité.

"Inkännande, professionella och glada. Här har vi en teatergrupp som från första sekund hade kontakt med elevgruppen och som engagerat, proffsigt, inkännande och, med vad man kan tro var magi, trollband barn som vuxna från början till slut med en historia som engagerade, berörde och hade igenkänning. Efter föreställningen fanns stort engagemang från eleverna med frågor och tankar.!
lärare
prolympia skola

frågor & svar

 • längd: föreställningen är ca 45 min och workshopen varierar beroende på åk. ca 1h
 • åldersgrupp: rekommenderad ålder är åk 1-4 men vi spelar även för f-6.
 • maxantal publik: max 50 pers i publiken per föreställning, vi rekommenderar 1-2 klasser per föreställning. Vid workshop rekommenderar vi en klass i taget.
 • planering av promenad + riggtid: min. 1h vi föredrar 2-3h 
 • rivtid: min. 30 min
 • medverkande: 3 skådespelare/1-3 skådespelare genomför workshopen
 • spelplats: var som helst, ute som inne
 • spelort: vi spelar överallt i hela Sverige
 • ljud & ljus: vi har med oss allt som behövs
 • bärhjälp: aldrig

Vi kan spela både ute och inne.

Vi kommer till platsen ca 1- 3h innan för att välja hur vi ska gå och vart vi ska rigga upp våra scener. Vi behöver inte se platsen innan datumet ni bokat. Vi önskar gärna en miljö där det finns skrymslen och vrån. Hus, stugor, buskar och skog är alltid att föredra. Kan någon karaktär komma ut ur någon dörr? Finns det någon stor sten eller kulle? Välj ett område du tycker passar bra och ange en startpunkt för publiken, men planera inte upp ett specifikt promenadstråk – det fixar vi på plats!

Endast föreställningar:

1 föreställning per dag 14 000 kr

2 föreställningar per dag + 2000 kr

3 föreställningar per dag + 4000 kr

Endast workshops:

1 workshop 10 000 kr

2 workshop samma dag: + 2000 kr

3 workshops samma dag: +4000 kr

Föreställningar + workshops

1 föreställning + 1 workshop samma dag: 18 000 kr

2 föreställningar + 2 workshops samma dag: + 2000kr

+ logi, traktamente och reseersätting med utgång från Stockholm.

 • Vi kan spela upp till 3 föreställningar per dag.
 • Vi kan genomföra upp till 3 workshops per dag.
 • Alternativt 2 workshops + 2 föreställningar i en kombo.

Önskar ni att vi spelar på flertalet skolor runt om i kommunen under samma dag? Då behöver vi minst 30 min nerrigg + restid + 1h upprigg mellan förflyttningarna. Ibland väljer kommunen en offentlig plats, exempelvis en stadspark, dit alla klasser cyklar/åker buss för att gå på teatern. Ibland kommer vi till skolan och spelar i närområdet.

vår: 20/2 – 23/4 
sommar:
5/6 – 10/9
höst:
2/10 – 12/11
vinter: 
2/12 – 23/12

kostym, rekvisita, scenografi: Beatrice Jasz

manus: André Edholm

skådespelare: Mollie Nylund, Beatrice Jasz samt en skådespelare som ännu inte är tillsatt.

 

"Superlättsamma, trevliga och roliga! Ett härligt häng, hela veckan! Som arrangör rekommenderar jag dem varmt till alla som vill få en fantastisk, lekfull, unik och underhållande upplevelse. Aldrig har jag fått sådan fin feedback från lärare och elever gällande en föreställning. Superskoj! "
Arrangör
Evelina

varför ska du välja teater carpa?

Vi är superenkla och flexibla att jobba med. Vi vet vad service innebär och när vi anställer skådespelare är detta en lika viktig egenskap som att vara bra på att skådespela.

Med 5.0 på google och fina omdömen av våra arrangörer vet vi att vi levererar kvalité. Med oss får du föreställningar som ställer moraliska frågor på ett underhållande sätt.

Ingen annan gör det vi gör, med oss får du en unik upplevelse för både familjen och skolklassen.

Vi är på Sverigeturné hela året om. Vi kommer till dig så du slipper boka bussar och schemalägga i evigheter.

Vi behöver ingen scen, teknik eller bärhjälp. Ingen plats är för liten eller för stor, vi kan spela var som helst helt enkelt.

Vi vet att man kan vara ute när som helst under hela året, just därför erbjuder vi promenadteater utomhus året om. Om du inte hellre vill att vi är inomhus förståss.

"Vi på Lillboskolan är såååå nöjda med föreställningen. Den har fått högsta betyg i alla klasser och eleverna har en önskan om att få se er igen. Tack för en fantastisk föreställning!!
lärare
lillboskolan

Med oss får du föreställningar som ställer moraliska frågor på ett underhållande sätt.

… och låt det vara enkelt för dig som arrangör. Vi vet vad service innebär och vi leverar både flexibilitet och kvalitét.

Kontakta mig
“Det här var den bästa föreställningen jag har sett!”
elev
9 år

all rights reserved